Van werklast naar werklust

Files.

werklast

Balans als basis

Een langdurige onbalans tussen wat je aankunt (jouw draagkracht) en wat er van je verwacht wordt (jouw draaglast) is ongezond. Dit is stress die zijn tol eist. Iets wat opgaat voor een individu, voor een heel team of voor een hele school.

Als draagkracht en draaglast uit balans zijn, treden er symptomen van overspanning op. Tegenwoordig wordt de draaglast in het onderwijs veel leerkrachten te groot.

Tijd voor actie! Deze workshop help je om onbalans te ontdekken en te verhelpen. Jij als individu staat in deze workshop centraal. Met jouw eigen ontdekkingen in de hand, kun je na de workshop als team met elkaar aan de slag. Want iedereen vaart er wel bij als jij optimaal functioneert.

WerklustDeze training is gevalideerd door Registerleraar. De training voldoet hiermee aan de kwaliteitseisen die gesteld worden. Hij telt mee voor de registratie van jou als leraar in het register, voor 4 registeruren.

Het fundament
Allereerst beantwoorden wij twee fundamentele vragen:

  • Waar word je erg moe van? Wat kost je nu sloten energie?
  • Waar word je juist erg blij van? Waar kikker je van op en zou je elke dag wel willen meemaken?

Patronen
Vervolgens bekijken wij welke patronen hierin zijn te ontdekken. Wat vraagt en wat geeft energie? Wat is onnodig en wat is noodzakelijke werkdruk? De woorden prioriteiten stellen en communiceren zullen zeker niet ontbreken. Ik praat je ook bij over de inzichten die wetenschappelijke onderzoeken ons hierover geven.

Energielekken dichten
Daarna staan we stil bij het verschil tussen intern en extern kompas, tussen flow en roofbouw. We doen verschillende soorten kleine oefeningen. Het zijn try-outs om energielekken te dichten. Een actieve copingstrategie helpt tegen stress, je mag er tijdens de workshop al mee beginnen.

Het is de bedoeling dat je na de workshop met frisse ideeën en goede moed weet waar je onnodige werkdruk vandaan komt. Je mag pas weg als je twee concrete ideeën meeneemt om je energielek te dichten. Een goede balans!

Wil je ook meer balans? Of heb je iemand in je team voor wie dit nuttig kan zijn? Neem contact met ons op.

 

“De training was precies wat ik nodig had, ik merkte direct verschil in mijn werk en werkdruk” =>