Referenties

Leni Ploeg, Leraar De Regenboog 

Leni volgde een coachingstraject om haar als leraar meer in haar kracht te zetten. Ze vertelt in dit filmpje wat het traject haar heeft gebracht en hoe ze de samenwerking met Marja Klaver heeft ervaren.

Ook geïnteresseerd in een coachingstraject? Lees hier verder.

Ellen van Rijssen, IB’er


Ellen heeft als IB’er een coachingstraject gedaan. Ze vertelt wat ze er uit heeft gehaald en hoe het nu nog doorwerkt in haar werk. Ook geeft ze aan waarom ze het traject aanraadt aan andere IB’ers. En wat dan wel een belangrijke voorwaarde voor succes is.

Ook geïnteresseerd in een coachingstraject? Lees hier verder.

Frans Nawijn, directeur-bestuurder PCPO-Rijssen


“Klaver Coaching en Training heeft hier gedurende een aantal jaren behoorlijk wat scholingstrajecten verzorgd. Onze interne begeleiders hadden een scholingsbehoefte ten aanzien van de onderwijskundige ontwikkeling van onze organisatie. Marja en haar team konden precies bieden wat nodig was. In die fase was het van groot belang voor onze medewerkers om goed te leren communiceren en feedback te geven. Daar is Marja een kei in! Stevig het contact aangaan, je op een prettige manier bij de lurven pakken en bevragen, zonder de ‘oplossing’ van je af te pakken… Juist deze aanpak geeft mensen zelfvertrouwen. Klaver bood bovendien een zeer afwisselend programma op zo’n cursusmiddag. Iedereen zat op het puntje van zijn stoel. Wie een afgewogen, leerzame, confronterende én onderhoudende cursus zoekt, hoeft niet verder te kijken.”

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.

Cas Bartman, directeur TOF Onderwijs“We hebben nu als bovenschools team (algemeen directeur, twee stafmedewerkers) tweemaal met succes gebruik gemaakt van de diensten van Marja Klaver en Francien Zeggelt (verandertraject met bedrijfskundig perspectief). Eén van de doelen was om als team een meerwaarde te krijgen voor de organisatie, die uitstijgt boven de opgetelde kwaliteiten van ieder individu. Dat is zeker gelukt! Ook heeft het ons opgeleverd dat ieders rol scherper is geformuleerd. Met als gevolg een duidelijkere positionering van de stafmedewerkers binnen de organisatie. We zijn daarnaast alert gemaakt op onze ‘blinde vlekken’ en onze sterke en zwakke kanten en vooral hoe we daar als team bekwamer door kunnen zijn. Marja en Francien hebben door hun persoonlijkheid en effectieve aanpak in korte tijd dit resultaat met ons weten te boeken.”

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.

Liesbeth Verbeek, leerkracht Kindcentrum Lea Dasberg


“Een aantal jaren geleden deed Marja Klaver bij mij op school een trainingstraject. Het onderwerp was communicatie van leerkrachten naar ouders. Ergens op de Veluwe kwamen we samen en ik zag een kordate dame die enthousiast met ons aan de gang ging. Wat mij vooral is bijgebleven zijn haar manieren van uitleg: kordaat, enthousiast en doeltreffend.

Elke leerkracht heeft te maken met  moeilijke gesprekken, gesprekken waar je tegenop ziet. Marja heeft mij geleerd hoe hier mee om te gaan, niet alleen theorie kwam aan bod, de praktijk was het beste onderdeel. Daar zit je dan als leerkracht tegenover een acteur, die de voortreffelijke rol aanneemt van boze ouder. Het “gesprek” begint en Marja kijkt toe hoe het verloopt. Als een strenge juf springt ze er bovenop en laat niet alleen zien hoe je de dingen anders aan kunt pakken, je oefent meteen.  Ze heeft vertrouwen in je als mens en dat maakte het tot een  geweldige ervaring in een veilige omgeving.

De ‘regels” die Marja gebruikt bij een moeilijk gesprek heb ik daarna, op een andere school,  nog veel toegepast: bij een collega, bij ouders. Het gevoel van toen bij de training kwam terug: het werkt echt! Als ik nu hoor hoe moeilijk collega’s het vinden om een slecht nieuwsgesprek aan te gaan met ouders, denk ik: van Marja leer je beter te communiceren. Precies zeggen waar het op staat.  Duidelijk en consequent zijn geven je een stevige basis voor moeilijke gesprekken.”

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.

Jacqueline Uittenboogaard, Leerkracht onderbouw Regenboog, Hoogeveen 


“In de cursus communicatie heb ik op een opbouwende en duidelijke manier geleerd om goed op eigen uitstraling te letten en rustig naar de ander te luisteren en dit samen te vatten en hierbij eventuele emoties te benoemen. En beter eigen grenzen en professionaliteit aan te geven. Mijn zelf vertrouwen is gegroeid door de spiegelende sessies met Marja.”

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.

Cees Joosen, Directeur Dr. Algraschool


“Wij hebben voor Klaver Coaching en Training gekozen omdat wij ondersteuning zochten in een goede aanpak en uitvoering van oudercommunicatie. Het resultaat van de training is uitstekend. We hebben nu een adequate aanpak, uitvoering en evaluatie van oudercommunicatie door het team en de directie.”

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.

Ingrid Steenhage, Leerkracht De Marke


Over de cursus ouderbetrokkenheid: “Een bijzondere cursus. Het waren lange middagen, maar ik kan me geen andere cursus herinneren waarbij ik me vanaf het begin tot het einde kon concentreren. Elke middag was boeiend. Wat ik geleerd heb, kan ik goed gebruiken, op mijn werk en privé.”

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.

André Henneveld


“Marja heb ik persoonlijk benaderd voor coaching. Ik vermoedde een burn-out bij mezelf, zocht iemand om mij te helpen om mijn werkzaamheden weer op te bouwen. Maar ook om de oorzaken van mijn situatie te achterhalen en er lering uit te trekken. We hebben eerst gekeken of er inderdaad sprake was van een burn-out en zo ja hoe ernstig. Dit deed Marja heel gestructureerd en professioneel. De burn-out bleek een feit, maar gelukkig nog niet in de ernstigste mate. Gaandeweg heb ik mijn werk weer opgepakt en uitgebouwd. Zij gaf mij een sterke structuur, ik wist waar ik stond en wat de voortgang was. Zo zijn we stapje voor stapje verder gegaan.
Na een halfjaar was ik weer volledig aan het werk. Dat was me zonder Marja waarschijnlijk niet gelukt. Ik had de neiging om weer te snel te veel te doen; bij het temperen daarvan heeft Marja mij heel goed geholpen. En juist door te kijken naar de achterliggende oorzaken ben ik nu méér dan ‘de oude’. Ik ben als werknemer, maar ook privé, een rijker mens geworden.”

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.


Ilse de Baaij, stafmedewerker P&O Stichting Archipel


“Een regiomanager tipte ons vier jaar geleden over Marja Klaver. Sindsdien verzorgt ze bij ons regelmatig trajecten. Indertijd begon ze met het verbeteren van de communicatie tussen leerkrachten en ouders. Momenteel rondt ze een traject af waarin ze met onze directeuren een aantal gespreksvaardigheden oefent. Dit laat al zien dat Marja op alle niveaus van onze organisatie wordt ingezet.
Marja is bijzonder praktisch, dat spreekt me aan. Ze haalt de doelen waarvoor ze bij ons wordt ingezet en denkt mee. Ze is ook heel open en eerlijk. Waar ze ons geld kan besparen, doet ze dat! Omdat we al zo lang samenwerken, heeft ze aan een half woord genoeg en gaat ze vervolgens zelfstandig aan de slag.
Marja doet haar werk met veel passie. Soms is ze bij een training zó enthousiast dat het even wat te snel gaat. Maar dan zeggen we dat gewoon, schiet ze in de lach en vertraagt ze…”

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.


Ben Roeten, Algemeen (en bovenschools) directeur VPCO Hasselt/Vroomshoop/Beerzerveld“Ruim tien jaar werk ik nu al met Marja. Het begon ooit toen ik een kersverse directeur van een basisschool was. Die school functioneerde onderwijsinhoudelijk moeizaam, met binnen het team een strijd tussen twee kampen. Hoe kreeg ik helder wat mijn rol kon zijn, zonder mij in één van de kampen te laten zuigen? Met de hulp van Marja is me dat fantastisch gelukt. Een leerkracht die uiteindelijk zelf vertrok, zei mij: ‘Ik mag je als mens, maar heb moeite met jouw zakelijkheid en focus als directeur.’ Voor mij een groot compliment. Vanuit je functie moet je soms onpopulaire keuzes maken, maar het is heel belangrijk om daar je ‘mens zijn’ niet aan op te offeren.
Wat Marja bij uitstek kan en doet is spiegelen. Zij zit dan heel dicht op de betreffende kwestie die speelt, maar laat mij vervolgens de kern verwoorden van wat er in mij zit. Dat vind ik het allermooiste van haar werkwijze. Ik voel me ten diepste gekend, met veel respect voor wie ik ben als mens en functionaris. Ik ontmoet flink wat mensen die dit werk doen, maar Marja is zonder meer mijn favoriet.”

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.

Marjon Tjepkema, Senior adviseur P&O voor stichting Quo Vadis en stichting Twenterand“Sinds ruim vijf jaar verzorgt Marja coachingstrajecten bij ons. Zij staat voor sterke coaching met een psychologisch tintje. Wanneer ik zie dat iemand met méér worstelt dan alleen het werk, zet ik haar in. Marja is een sterke persoonlijkheid en kan dieper gaan, zorgen voor zelfontwikkeling. Maar ondanks die meerwaarde, is en blijft mijn doel heel praktisch: de betreffende persoon moet weer goed in zijn of haar vel zitten op het werk. En dat doel haalt Marja keer op keer. Bij heel verschillende persoonlijkheden, van leraar tot directeur.
Daarnaast valt me op dat Marja met ons meedenkt, ook financieel. Bijvoorbeeld als ze de cliënt zelf de evaluatie laat verzorgen, waardoor deze meer leert en het ons kosten scheelt. Dat is typisch Marja!”

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.

Annelies Brouwer, adjunct directeur-bestuurder PricoH, christelijk onderwijs Hoogeveen“Vanaf 2001 schakelen wij Marja Klaver regelmatig in. Soms individueel, bijvoorbeeld bij precaire gesprekken die een bedding nodig hebben. Maar vooral voor trainingen aan zowel het management als aan de leerkrachten. Door onze lange relatie kan Marja goed meedenken op directieniveau over welke vorm van begeleiding de meeste meerwaarde biedt.
De kern van het aanbod van Marja is communicatie in de breedste betekenis van het woord. Leren goed met elkaar om te gaan, professioneel feedback te geven, elkaar te begrijpen… In de loop der jaren hebben we op dat vlak veel van Marja geleerd. De communicatie van Marja zelf is heel origineel en puur. De eerlijkheid knalt er vanaf, evenals de directheid. Dat brengt veel teweeg!
We hebben goede ervaringen met Marja, raden haar zeker aan. Op alle niveaus: van leerkracht tot directie.”

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.

Helma de Haan, directeur basisschool ‘Groen van Prinsterer’“De training ‘Communicatie met ouders’ heeft voor ons team verbindend gewerkt. Iedereen heeft tenslotte moeilijke gesprekken waar hij tegenop ziet. Door daar goed mee om te leren gaan, worden bedreigingen kansen en krijgen de leerkrachten meer zelfvertrouwen. De rollen van de ouders en het team worden duidelijk, wat de positie van de leerkracht als ‘de professional’ versterkt. Een prima voorbereiding op de invoering van Passend onderwijs en HGW!
De training is op maat gemaakt met een aan de groep aangepast programma, wat het optimale leren bevordert. Ook de acteur waarmee wij hebben geoefend, heeft aan deze optimale situatie bijgedragen. Alle teamleden voelden zich veilig en in hun waarde gelaten. Na deze training oefenen we nog steeds als team op moeilijke gesprekken!
Marja verzorgt deze training al vier jaar. Ze denkt mee en speelt in op de veranderende behoeften van het team. Dit brengt de zowel de training als het team duidelijk op een steeds hoger plan. Een aanrader.”

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.

Jan Wiegink, directeur SBO De Toermalijn“Als samenwerkingsverband van 30 basisscholen hebben wij een flinke trainings- en coachingsbehoefte. Marja zetten wij daar al meer dan 10 jaar met grote regelmaat voor in. En altijd naar volle tevredenheid. Ze is best heel direct en weet snel bij iemand binnen te komen en te begrijpen hoe hij of zij voelt en denkt. Ze kan als de beste luisteren, vertrouwen bieden en ze weet de juiste coachingsvragen te stellen en door te vragen!
Erg onder de indruk was ik van haar resultaten na een coachingstraject met drie erg ervaren collega’s uit ons expertiseteam. Deze drie toppers werken voor het samenwerkingsverband en hebben al een behoorlijk niveau van begeleiden en coachen. Ook met deze professionals in begeleiden van kinderen en volwassenen, wist zij middels een coachingstraject nog een hele verbeterslag te maken.
Van geweldig naar nóg beter!”

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.

 

Gerlinde Baan, coördinator Stichting Christelijke Peuterspeelzaal Margriet


“Marja heeft vorig jaar voor ons team een communicatietraining verzorgd. ‘Eerlijk en duidelijk communiceren’, dat was voor ons team een uitdaging. En daar hebben wij flink aan gewerkt. Zelf was Marja ook eerlijk en duidelijk, daarnaast zorgde ze voor een goede sfeer.
Tijdens de training hield zij ons een mooie beeldspraak voor over communicatie: het is een dans voor twee, een dans die je sámen moet dansen. Degene die geneigd is de boventoon te voeren, is daarvoor net zo verantwoordelijk als het stille type dat snel dichtklapt.
Tot op de dag van vandaag merk ik dat wij anders en beter met elkaar omgaan. Dat moet je wel scherp in de gaten houden, anders zakt het weg. Maar gelukkig kennen wij elkaars sterke en zwakke punten nu ook beter – dankzij de training van Marja.”

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.

Wouter Kok, plv. griffier gemeente Berkelland“In 2008 liep ik bijna tegen een burn out aan. Teveel werk op mijn bordje laden, moeilijk afstand kunnen nemen, een enorme verantwoordelijkheid op mijn schouders nemen… er moest iets gebeuren. Uit drie coaches heb ik toen Marja gekozen. Daar heb ik geen spijt van gehad! Inmiddels is het traject afgerond: de doelstellingen zijn gehaald. Niet alleen ben ik nu ruim uit de gevarenzone van een burn out. Maar ook weet ik de signalen van stress te herkennen en kan ik werk en privé beter scheiden. Goed voor mij én voor mijn werkgever.
Marja is zeer professioneel en vasthoudend. Ze beheerst heel veel verschillende methodes. Werkte methode A niet, dan had ze altijd een methode B achter de hand. We hebben bovendien een echte vertrouwensband gekregen, essentieel voor succes. Marja is een aanrader voor iedereen die profijt kan hebben van coaching.”

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.

Alice Kwant, groepsleerkracht basisschool Arendsvleugel“Toen Marja met ons team een communicatiedag hield, merkte ik dat ik hiermee verder moest gaan. Ik liep al langer tegen blokkades aan, maar nu ik met Marja had gewerkt, waagde ik de stap. Marja heeft me daarna in vijf gesprekken zoveel geleerd, dat ik nu een gezellig mens én leerkracht ben geworden. Ik ben opener, meer tevreden met wie ik ben als professional, minder stressvol en raak minder snel emotioneel verstrikt in conflicten. Stap voor stap heeft Marja me die kwaliteiten laten ontdekken en ontwikkelen. Wat ze doet, kun je niet beschrijven, dat moet je meemaken. De manier waarop ze je aanspreekt… ze legt gelijk de vinger op de zere plek. Ik zou het iedereen aanraden om naar haar toe te gaan. Je kunt wel denken ‘het is goed genoeg’, maar dan doe je jezelf te kort. Soms heb je gewoon een buitenstaander nodig om helder te krijgen hoe je bent en hoe je beter kunt worden.”

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.

 

 

Marco Schaap, directeur Julianaschool te Rijssen

“Al sinds 2003 werken wij regelmatig met Marja Klaver en haar staf. Marja heeft zowel bovenschools met de interne begeleiders als met de directeuren en de leerkrachten gewerkt. Soms één op één als coach, soms met een groep en geassisteerd door een geweldige acteur. Als organisatie hebben wij geleerd om feedback te geven en kritiek te ontvangen. Individuen die zij coachte, hebben nu beter zicht op hun functioneren, kunnen en durven van daaruit beter keuzes maken.
Marja zorgt voor eerlijkheid en helderheid in de communicatie. Wij vinden dat zeer belangrijk, het voorkomt verborgen agenda’s en opstapelend oud zeer. Zelf is ze heel scherp en komt ze snel tot de kern. Niet alleen voor het onderwijs is zij een aanrader, maar voor elke organisatie waar mensen met elkaar communiceren!”

Ook geïnteresseerd naar wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.

Kees Hendriks, directeur Samenwerkingsverband Noord Twente

“Binnen ons samenwerkingsverband geven wij momenteel vorm aan passend onderwijs en handelingsgericht werken. Flinke veranderingsprojecten, waarbij ook de IB-ers een grote verantwoordelijkheid gaan krijgen. Zij dienen in een vooral begeleidende rol de leerkrachten te ondersteunen in de omgang met de zorgleerling.

In dat kader hebben wij Marja Klaver opdracht gegeven voor een traject op maat voor de theorie en vooral de praktijk van succesvolle communicatie. Dit traject van drie jaar loopt dit schooljaar voor het eerst.

Het was niet vanzelfsprekend om onze al hoog opgeleide IB-ers voor dit traject te enthousiasmeren. Zij zijn – terecht – kritisch over wat zij voor hun tijd en energie terugkrijgen. In dit licht is het des te verheugender om vast te stellen dat ik zelden zo unaniem positieve geluiden heb gehoord, dan over de tweedaagse die ze nu bij Marja Klaver hebben gevolgd. Wij kijken dan ook zeker uit naar het vervolg!” .

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.

Wilfred de Vries, algemeen directeur Schoolvereniging Rehoboth Urk

“Als algemeen directeur van de schoolvereniging Rehoboth hebben we Marja Klaver en haar medewerkers voor driejarig traject in één van onze scholen ingehuurd. Het was spannend in het begin, maar uiteindelijk hebben we daar bepaald geen spijt van gekregen. Tot dan toe onuitgesproken spanningen leerde het team te benoemen en vervolgens probleemoplossend te bespreken. Daarbij maakten én maken wij gebruik van een handig stappenplan. Het heeft geleid tot een professioneler cultuur, precies wat wij nodig hebben. Werken met Marja was prettig en constructief. Zij is resultaatgericht, helpt ons om lange termijn oplossingen te vinden. Ze is kritisch, maar combineert dat met oog voor de mens achter de professional. Juist die combinatie leidt tot een échte en blijvende meerwaarde voor onze medewerkers.

Ook geïnteresseerd in wat wij hebben uitgevoerd? Lees hier verder.